Odwrócone cynamonowe babeczki z czerwonym agrestem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszne, bardzo dekoracyjne babeczki. Połączenie cynamonowego ciasta z kwaśnym agrestem, to doskonały duet. Agrest mający dużo pektyn zasypany mąką ziemniaczaną z cukrem, po upieczeniu przemienia się w coś na kształt galaretki. Ogromnie polecam! Zaskoczycie swoich gości!

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 12 szt.

    Agrest:
    1 kopiasta szklanka czerwonego agrestu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru pudru
    olej – kilka łyżek

    Ciasto:
    100 g miękkiego masła
    100 g cukru
    1 łyżka łagodnego miodu (np. rzepakowego)
    2 małe jajka
    100 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Odwrócone cynamonowe babeczki z czerwonym agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Agrest pokryty mąką z cukrem 1. Agrest przebrać, oczyścić i umyć. Cukier puder połączyć z mąką ziemniaczaną i zasypać agrest. Wymieszać, aby agrest dokładnie się pokrył cukrem z mąką. Odstawić na czas przygotowywania ciasta.
    Na spody papierowych foremek do babeczek wlać po pół łyżeczki oleju, aby zapobiec przywieraniu owoców.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze zmiksować. Dodać miód i również zmiksować.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą i wsypać do ciasta. Krótko zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
    Na dno każdej foremki włożyć kilka owoców agrestu. Warstwę agrestu pokryć ciastem zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi foremek.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C przez 20 min.
    Wyjmować z papierowych foremek po całkowitym wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować