Niezawodny biszkopt

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Biszkopt odporny na wszelkie pomyłki, nie może się nie udać. ;) Rośnie dość równo, świetny jako baza do ciast z warstwami, również tortów.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (lub 3/4 szklanki mąki i 3 pełne łyżeczki kakao)
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 jajek
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Niezawodny biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie delikatnie zmieszać z ubitą pianą.
  • 2. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie łyżką aż powstanie gładka, puszysta masa.
  • 3. Blachę wysmarować tłuszczem, dno posypać bułką tartą. Wylać masę i piec przez 30-40 minut w 180st. Po wyłączeniu pieca zostawić biszkopt na chwilę przy uchylonych drzwiczkach.

Porady

Biszkopt wychodzi najlepiej, kiedy używa się tradycyjnych trzepaczek i łyżek zamiast miksera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować