Niecodzienne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto naleśnikowe wrzucamy do wysokiej miski i krótką chwilę miksujemy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Odkładamy na talerz. Następnie rozdrobniony i rozmrożony szpinak podgrzewamy na patelni, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, solimy, na końcu dodajemy łyżkę śmietany. Kroimy mozzarellę na malutkie kawałeczki i dodajemy do gotowego szpinaku. W małym rondelku roztapiamy masło, odstawiamy z ognia i dosypujemy mąkę, aż zrobi się jednolita masa. Następnie dolewamy stopniowo mleko i cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się gródki. Wstawiamy na ogień i cały czas mieszając zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Każdy naleśnik smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi, następnie smarujemy farszem szpinakowym i zawijamy jak krokiety. Układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie naleśniki zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 min aż ser się zarumieni. Smacznego!
Porady
Pamiętajmy, że szpinak po rozmrożeniu może zawierać dużo wody. Należy go odsączyć lub odparować na patelni. Inaczej naleśniki mogą się rozpaść.
Komentarze