"Niebiański jabłecznik waniliowy"

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale efekt jest... po prostu - WYŚMIENITY!!!! Zrobiłam je na urodziny mojej mamy, wszyscy goście byli zachwyceni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500 g mąki przennej
    200 g cukru pudru
    300 g masła
    4 żółtka
    cukier waniliowy (30 g)

    Krem budyniowy:
    500 ml mleka 3,2%
    150 g cukru
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki przennej
    ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy

    Krem waniliowy:
    500 g śmietanki kremówki 30%
    500 g kremu budyniowego (przepis powyżej)
    2-3 łyżki żelatyny
    100 ml mleka
    100 g cukru pudru
    kilka kropel zapachu waniliowego

    Prażone jabłka:
    1 i 1/2 kg jabłek - startych na grubych oczkach
    cukier wg. uznania
    1 galaretka wg. uznania (u mnie pomarańczowa)
    1 łyżka żelatyny

    Dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

"niebiański jabłecznik waniliowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Przesianą mąkę, cukier i masło posiekać, następnie dodać cukier waniliowy, żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzoną 1 część ciasta rozwałkować na wielkość formy (23cmX33cm), ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Z dwiema pozostałymi porcjami ciasta postąpić tak samo.

    Krem budyniowy:
    W połowie szklanki mleka wymieszać budyń z mąką, resztę mleka zagotować z cukrem i zarenkami wanilii, następnie zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlewać rozrobiony budyń, ponownie postawić na ogień i zagotować mieszając by bydyń się nie przypalił. Zdjąć z ognia i wystudzić.

    Krem waniliowy:
    Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i kilka kropel zapachu waniliowego. Zimny krem budyniowy połączyć z tężejącą żelatyną rozpuszczoną w 100ml mleka, następnie połączyć z ubitą śmietankę delikatnie mieszając łopatką.

    Prażone jabłka:
    W rondlu o grubym dnie uprażyć jabłka z cukrem dosyć często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia.

    Przełożenie ciasta:
    Ciasto kruche - połowa prażonych jabłek - połowa kremu waniliowego - ciasto kruche - druga połowa prażonych jabłek - druga połowa kremu waniliowego - ciasto kruche - całość oprószyć cukrem pudrem i wstawić na noc do lodówki.
    Warto! przed położeniem kolejnej warstwy odczekać chwilę , aby każda z nich lekko stężała.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy placki zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować