"niebiański jabłecznik waniliowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Przesianą mąkę, cukier i masło posiekać, następnie dodać cukier waniliowy, żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzoną 1 część ciasta rozwałkować na wielkość formy (23cmX33cm), ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Z dwiema pozostałymi porcjami ciasta postąpić tak samo.
Krem budyniowy:
W połowie szklanki mleka wymieszać budyń z mąką, resztę mleka zagotować z cukrem i zarenkami wanilii, następnie zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlewać rozrobiony budyń, ponownie postawić na ogień i zagotować mieszając by bydyń się nie przypalił. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Krem waniliowy:
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i kilka kropel zapachu waniliowego. Zimny krem budyniowy połączyć z tężejącą żelatyną rozpuszczoną w 100ml mleka, następnie połączyć z ubitą śmietankę delikatnie mieszając łopatką.
Prażone jabłka:
W rondlu o grubym dnie uprażyć jabłka z cukrem dosyć często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche - połowa prażonych jabłek - połowa kremu waniliowego - ciasto kruche - druga połowa prażonych jabłek - druga połowa kremu waniliowego - ciasto kruche - całość oprószyć cukrem pudrem i wstawić na noc do lodówki.
Warto! przed położeniem kolejnej warstwy odczekać chwilę , aby każda z nich lekko stężała.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy placki zmiękną.
Komentarze