"Krokiety na bogato"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój sposób na tradycyjne krokiety - moja rodzina już je pokochała, a znajomi - wprost je uwielbiają.

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:
    80 dkg. pieczarek (tak ok. 1 kg)
    1 puszka kukurydzy
    2 cebule
    2 serki topione (dowolne - u mnie pieczarkowe)
    Przyprawy: czosnek gran., pieprz, sól, papryka czerwona słodka

    Ciasto naleśnikowe:
    4 szkl. mąki
    2,5 - 3 szkl. wody gazowanej
    1 szkl mleka
    2 jajka
    sól
    olej

    Dodatkowo:
    bułka tarta i jajka do panierki
    olej do smażenia

"krokiety na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:
    Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na min. 30 min. Następnie smażymy naleśniki.

    Farsz:
    Pieczarki kroimy i smażymy na patelni, aż woda odparuje. Na drugiej patelni smażymy (na złoty kolor) drobno pokrojoną cebulę i razem z serkami topionymi dodajemy do pieczarek. Kukurydzę odsączamy na sicie i dodajemy do farszu, przyprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy.

    Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy, a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy.
    Podajemy z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty.

Porady

Do farszu możemy dodać pokrojoną paprykę czerwoną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy