Napoleonki

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Napoleonka ta jest łatwa w wykonaniu, szybka, bez pieczenia a przede wszystkim rozpływająca się w ustach :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1/2 kostki masła
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    4 żółtka
    1/2 szkl mąki zwykłej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + budyń waniliowy
    herbatniki (ilość w zależności od wielkości blaszki)
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Napoleonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1 litra mleka odlać szklankę mleka i wymieszać z żółtkami, następnie wymieszać za pomocą miksera aby nie było grudek z mąką oraz budyniem. Jeśli będzie za gęste można dolać jeszcze trochę mleka tak aby można było później łatwo przelać do gotującego się mleka.

  • 2. Do garnka wlać pozostałe mleko dodać masło, cukier wraz z cukrem waniliowym i zagotować. Następnie wlać wcześniej wymieszane mleko z żółtkami, mąką oraz budyniem i również zagotować. Jeśli pojawią się grudki można po zagotowaniu wymieszać mikserem tylko nie za długo (parę sekund) aby przygotowany budyń nie zrobił się zbyt rzadki.
    Odstawić na 5-10 min aby troszkę przestygł.
  • 3. Na blaszce rozłożyć folie aluminiową tak aby boki blaszki były zakryte. Rozmiar blaszki jest dowolny w zależności czy chcemy napoleonki wyższe czy też niższe. Moje napoleonki były na blaszce o wymiarach 19cm x 31cm. Dół blaszki wyłożyć herbatnikami i na to wylać ciepły ale nie gorący wcześniej przygotowany budyń a na to wyłożyć herbatniki i lekko docisnąć tak aby nasze herbatniki dobrze związały się z budyniem.
  • 4. Zostawić aż trochę przestygnie i wstawić do lodówki. Smacznego!

Porady

Przed wylaniem budyniu na herbatniki dobrze jest parę sekund wymieszać mikserem w celu napowietrzenia kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować