1.Z 1 litra mleka odlać szklankę mleka i wymieszać z żółtkami, następnie wymieszać za pomocą miksera aby nie było grudek z mąką oraz budyniem. Jeśli będzie za gęste można dolać jeszcze trochę mleka tak aby można było później łatwo przelać do gotującego się mleka.
2.Do garnka wlać pozostałe mleko dodać masło, cukier wraz z cukrem waniliowym i zagotować. Następnie wlać wcześniej wymieszane mleko z żółtkami, mąką oraz budyniem i również zagotować. Jeśli pojawią się grudki można po zagotowaniu wymieszać mikserem tylko nie za długo (parę sekund) aby przygotowany budyń nie zrobił się zbyt rzadki.
Odstawić na 5-10 min aby troszkę przestygł.
3.Na blaszce rozłożyć folie aluminiową tak aby boki blaszki były zakryte. Rozmiar blaszki jest dowolny w zależności czy chcemy napoleonki wyższe czy też niższe. Moje napoleonki były na blaszce o wymiarach 19cm x 31cm. Dół blaszki wyłożyć herbatnikami i na to wylać ciepły ale nie gorący wcześniej przygotowany budyń a na to wyłożyć herbatniki i lekko docisnąć tak aby nasze herbatniki dobrze związały się z budyniem.
4.Zostawić aż trochę przestygnie i wstawić do lodówki. Smacznego!
Porady
Przed wylaniem budyniu na herbatniki dobrze jest parę sekund wymieszać mikserem w celu napowietrzenia kremu.
Komentarze