1 kg wiśni z pestką
0,5 l wódki lub spirytusu
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania przepisu:
NALEWKA WIŚNIOWA
1.
Wiśnie włożyć do słoika,zalać wódką.Zakręcić słój,odstawić na 2 dni .Codziennie przemieszać.Po 2 dniach wiśnie odcedzić,wódkę zakręcić odstawić,a wiśnie zasypać cukrem i zostawić w zakręconym słoju na min 7 dni aż puszczą sok.(można zostawić nawet na 4 tygodnie) Od czasu do czasu ''przerzucać ''wiśnie potrząsając słojem,by cukier obtoczył je wszystkie.Odcedzić kiedy puszczą sok a cukier się całkowicie rozpuści.Powstały sok połączyć z wódką.Nalewka jest juz gotowa do spożycia ,ale im dłużej postoi tym staje się lepsza ;)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze