Nalewka Smorodinówka

4.51 (172 ocen)

  • 2 godz.

To nalewka z czarnych porzeczek z dodatkiem cynamonu i goździków. Na zimowe wieczory jak znalazł.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 kg czarnej porzeczki
    1/2 l spirytusu
    1/2 l wódki
    szklanka cukru
    łyżka miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
    laska wanilii
    kora cynamonu (1-2 cm)
    3 goździki
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka smorodinówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce czyścimy ,płuczemy ,osączamy i zalewamy pomieszanym alkoholem ,dodajemy przyprawy i niestety odstawiamy na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie nalew zlewamy ,a owoce zasypujemy cukrem i dodajemy miód. Po tygodniu uzyskany syrop mieszamy z nalewką ,przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pół roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować