Nalewka z czarnych porzeczek - "smorodinówka"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Smorodinówka to półwytrawna nalewka z czarnych porzeczek, znana z kuchni kresowej. Ten przepis opracowałam samodzielnie, ale mam nadzieję, że otrzymana nalewka jest bliska smakiem i właściwościami "prawdziwej" smorodinówce. Jest mało słodka, ma wyraźny smak i aromat czarnych porzeczek. Ma podobno korzystne działanie w zaburzeniach trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła oraz z całą pewnością wspaniałe walory smakowe. Polecam koneserom domowych nalewek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek (waga po obraniu z łodyżek)
    500 ml wódki 40%
    500 ml spirytusu 95%
    1,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki

Nalewka z czarnych porzeczek - "smorodinówka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone porzeczki płuczemy, wkładamy do słoja i zalewamy wódką połączoną ze spirytusem. Odstawiamy na 6 tygodni.
  • 2. Alkohol zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 4-5 tygodni. Powstały syrop zlewamy i łączymy z nalewem. Odstawiamy na co najmniej 6 tygodni, im nalewka dłużej stoi, tym jest smaczniejsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować