Nalewka śliwkowa - Śliwkówka

4.34 (180 ocen)

Nalewka śliwkowa to moja jesienna królowa nalewek! Robię ją od dawna i wychodzi zawsze mocno aromatyczna o pięknej barwie i smaku.

Składniki:

  • • 1 kg śliwek węgierek
    • 0,5 litra spirytusu
    • 0,5 litra wódki
    • 0,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.34 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka śliwkowa - śliwkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka śliwkowa - Śliwkówka 1. • Śliwki umyć, przekroić na pół i razem z pestkami zalać w słoju spirytusem i wódką.
    • Na początek położyć w ciepłym miejscu, u mnie w kuchni na kilka dni, następnie odłożyć do chłodniejszego miejsca i macerować 1 miesiąc.
    Maceracja to rozmiękczanie owoców przez ich długotrwałe moczenie w alkoholu.
    • Po tym czasie zlać nalew, śliwki zasypać cukrem i odstawić również na miesiąc, potrząsając słojem co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił.
    • Po tym czasie połączyć uprzednio zlany alkohol i syrop ze śliwek.
    • Przecedzić przez bardzo gęste sitko lub przefiltrować przez gazę, ewentualnie bardziej dokładnie przez filtr do kawy, ale jest to czasochłonne.
    • Nalewkę rozlać do butelek.

Porady

Odczekać kilka dni na spożycie, a śliwki wykorzystać np do deserów lub na jesienno-zimową chandrę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować