Nalewka orzechowo-ziołowa

  • wyświetlono: 1468 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sprawdzona nalewka mojego Taty. Uwaga: mocna!

Składniki

*20 sztuk zielonych orzechów włoskich w łupinkach
* 0,5 litra spirytusu
*0,5 litra czystej wódki
*suszone zioła: mięta, tymianek, dziurawiec
*miód

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka orzechowo-ziołowa

  • 1. Pokrój orzechy, przesyp je do szklanego naczynia, zalej spirytusem.
  • 2. Suszone zioła w drugim szklanym naczyniu zalej wódką; dodaj 3 łyzki miodu do smaku.
  • 3. Po 6 tyg. przecedź i zlej obydwa roztwory do jednego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce. Po 2 tyg. nalewka gotowa!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

orzechyziołakonkurs_nalewkimocna nalewka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Litewska nalewka pasikonik

Dodane przez: Marcia66

Litewska nalewka pasikonik

Wzmacnia, rozgrzewa, a przy tym...

Dodane przez: grzesiek

Nalewka ze śliwek

Pyszna , mocna naleweczka o charakterystycznym...

Nalewka z koniczyny

Dodane przez: Paulina1507

Nalewka z koniczyny

Korzystając z okazji, że już niedługo...

Cytrynowa nalewka z pigwy

Dodane przez: katasia127

Cytrynowa nalewka z pigwy

Słodziutka i łagodna a przy tym...

Ziołowa nalewka ryżowa

Dodane przez: katasia127

Ziołowa nalewka ryżowa

Lepszej w życiu nie piłam a przepis...

Nalewka aroniowa

Dodane przez: Ewelinka1983

Nalewka aroniowa

Nalewka idealna na jesienne i zimowe...