Ziołowa nalewka ryżowa

4.47 (150 ocen)

Lepszej w życiu nie piłam a przepis mam od przyjaciółki jeszcze z czasów studenckich

Składniki:

  • 15 litrów przegotowanej ostudzonej wody
    2 kg dobrze wypłukanego ryżu
    5 kg cukru zwykłego
    20 dkg drożdży
    32 sztuki ziela angielskiego
    50 sztuk goździków
    4 opakowania cukru waniliowego
    1 łyżka startej gałki muszkatołowej
    1 łyżka suszonego tymianku
    1 łyżka mielonego imbiru
    20 dkg rodzynek
    16 sztuk ziarnistego pieprzu czarnego
    4 sztuki cytryny
    1 szklanka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Ziołowa nalewka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę przegotować i rozpuścić w niej cukier.Ostudzoną wodę wlać do butli.Cytrynę umyć,wyszorować skórkę i zetrzeć ją na tarce a resztę cytryny pokroić w plastry.Do butli dodać cytrynę i pozostałe składniki.Pozostawić na 6 tygodni.
  • 2. Po tym czasie zlać klarowny płyn znad osadu.Dodać 1 kg cukru rozpuszczony w litrze płynu (delikatnie podgrzanym)oraz spirytus i odstawić na kolejne 2 tygodnie.I gotowe.Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować