Nalewka gruszkowa

4.47 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 16 godz. 40 min

Zastanawiałam się nad popularną cytrynówką jednak brak cytrusów w domu sprawił, że postanowiłam wykorzystać to co miałam akurat pod ręką i tak właśnie padło na gruszki.

  • 16 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg gruszki
    •1/2 kg cukier
    •1/2 l spirytus
    •1/2 l wódka
    •laska wanilii
    •skórka z pomarańczy/cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Likiery

Nalewka gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki lub grubą kostkę. Gruszki przekładamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Codziennie potrząsamy słojem. Po 4 dniach dodajemy laskę wanilii i opcjonalnie skórkę z jednej sparzonej pomarańczy/cytryny. Owoce zalewamy alkoholem i szczelnie zamykamy na 3-4 tygodnie. Po tym czasie, owoce odcedzamy, a alkohol rozlewamy do butelek na kolejne 4 tygodnie.

Porady

Owoce można wyrzucić (mocno uderzają do głowy %), bezpośrednio zjeść lub przygotować z nimi deser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Likier Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować