Nalewka jabłkowa

  • wyświetlono: 8309 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Smaczna nalewka łatwa w przygotowaniu

  • 30min

Składniki

Składniki
- 1 litr spirytusu
- 1 kg dojrzałych jabłek
- kilka pestek z jabłek
- 1 litr wody
- 40 dag cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka jabłkowa

  • 1. Do gąsiorka wlać 1 litr spirytusu. Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki pozbawiając pestek i koszyczków nasiennych wrzucić do gąsiorka. Kilka pestek rozgnieść wrzucić do gąsiorka dobrze zamknąć. Pozostawić w ciepłym ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę filtrując przez bibułkę filtracyjna. W 1 litrze wody rozpuścić cukier zagotować i wyszumować - ostudzić. Połączyć z nalewką. Przefiltrować przez bibułkę. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić na 6 tygodni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylajabłkanalewkakonkurs_nalewki

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka truskawkowa

Dodane przez: anemon

Nalewka truskawkowa

Smak i jakość tej nalewki w dużym...

image-0uisv6u

Dodane przez: aniołek19

Nalewka z pigwowca - pigwówka

Pyszna,zdrowa nalewka na długie...

nalewka z jeżyn

Dodane przez: Beata12

nalewka jeżynowa

super aromatyczna nalewka z leśnych...

Nalewka pigwowa

Dodane przez: Futka

Nalewka pigwowa

Propozycja na smaczną i aromatyczną...

image-1a9ctdf

Dodane przez: JulkaTomeczek

Nalewka cytrynowa

Słodziutka i rozgrzewająca nalewka.

Nalewka dyniowa

Dodane przez: Jaga85

Nalewka dyniowa

Dynia to warzywo równie wszechstronne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE