Naleśniki z sosem borówkowym

4.49 (162 ocen)

  • 40 min

Wspaniały przepis na lato.

  • 40 min

Składniki:

  • Na ciasto naleśnikowe:
    -3 jajka
    -0,5 litry wody mineralnej gazowanej
    -0,5 litry mleka
    -cukier waniliowy
    -szczypta soli
    -mąka
    Na nadzienie:
    - 400g twarogu w kostce
    - 150g serka homogenizowanego np. brzoskwiniowego
    - jedno żóltko
    Na sos:
    - troszkę śmietany
    - borówki
    - cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z sosem borówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, dodajemy szczyptę soli. Gdy są ubite dosypujemy cukier waniliowy (nadal ubijając), a następnie dodajemy żółtka oraz wodę i mleko. Dodajemy mąkę tak aby powstało niezbyt gęste ciasto.
    Następnie smażymy naleśniki.
  • 2. Twarożek rozgniatamy, dodajemy serek homogenizowany, żółtko i całość mieszamy.
  • 3. Naleśniki smarujemy farszem, składamy w trójkąty, wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 160 stopni.
    Podczas gdy naleśniki się podpiekają, do blendera wsypujemy borówki, śmietanę i cukier, robimy sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować