Klopsiki z sosem borówkowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Klopsiki z sosem borówkowym to coś nowego , ciekawego oraz pysznego co zagości w mojej kuchni na dobre.
Polecam

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KLOPSIKI:
    -500 g mielonej łopatki
    -2 duże średnie cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 jajko
    -kasza jęczmienna 100 g
    -wędzony ser ok. 50 g
    -musztarda ostra - 3 łyżeczki
    -sól
    -pieprz
    -tymianek
    -olej
    -słodka czerwona papryka
    -gałka muszkatołowa

    SOS BORÓWKOWY:
    -słoiczek dżemu borówkowego ok 250 g
    -1 cytryna
    - woda ok 20 ml
    -3 szt goździków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki Sosy

Klopsiki z sosem borówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i smazymy cebule i czosnek -pokrojony w drobną kostkę -studzimy .Gotujemy kaszę według wskazówek na opakowaniu- studzimy.
    Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem , kaszę , jajko , musztardę , starty ser -doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.

    Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Z masy formujemy okrągłe klopsy układamy je na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.

    Dżem wyjmujemy do rondelka dolewamy wody i zagotowujemy . Na tarce ścieramy skórkę z cytryny a nastepnie wyciskamy z niej sok oraz goździki . Czekamy az sos osiągnie gęstą konsystencję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować