Naleśniki z ryżem

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Jest to bardzo dobre , szybkie i łatwe do wykonania danie, dla osób, które potrzebują zrobić coś smacznego na szybko :)

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g mąki
    3 jajka
    250 ml mleka
    szczypta soli
    woda mineralna lub zwykła woda
    masło lub olej roślinny do smażenia
    szklanka ryżu
    20 dag sera żółtego
    2 duże cebule
    przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra i słodka)
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Mąkę przesiać,dodać 2 jajka, mleko i sól. Zmiksować dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
  • Farsz 2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie tak aby był miękki.
    Cebulę posiekaj w kostkę i podsmażaj na rozgrzanej patelni aż będzie miękka.
    Ryż i cebulę odstaw do ostudzenia.
    Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    Wymieszaj wszystkie składniki razem i przypraw do smaku.
  • zwijanie 3. Naleśniki posmaruj farszem i zwiń
  • naleśniki 4. Na jednym talerzu roztrzep jajko a na drugi wysyp bułkę tartą. Maczaj naleśniki w jajku i bułce i smaż z każdej strony

Porady

Najlepiej żeby ser był taki, który dobrze się rozpuszcza pod wpływem ciepła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ryż

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować