Naleśniki, nie ma (chyba) osoby, która by ich nie lubiła. Tradycyjnie podawane są na słodko. Wariacje na temat naleśników jest sporo, tym razem wariacja wychodzi z pod mojej patelni..
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO::
- mleko: 2 szklanki
- mąka pszenna: 1.5 szklanki
- Jajko: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
- olej lub oliwa (jedna łyzeczka oleju lub oliwy na jednego naleśka): 6 łyżeczek
NADZIENIE::
- pieczarki: 300 gramów
- cebula: 2 sztuki
- ser żółty stary: 1 szklanka
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- olej lub oliwa: 1 łyżka
Naleśniki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki odczyszczamy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki, solimy aby puściły soki, gdy płyn nam odparuje dodajemy cebule. Przyprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solimy.
2.Mleko mieszamy w misce z jajkiem, dodajemy ciągle mieszając mąkę, dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na chwilę aby ciasto odpoczęło.
3.Po chwili pieczemy naleśniki.
4.Na usmażone naleśniki rozprowadzamy farsz z pieczarek i obsypujemy pieczarki startym serem. Zawijamy naleśniki.
5.Teraz naleśniki możemy podpiec chwilę na suchej patelni, aby ser się rozpuścił, lub dać naleśniki do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekać 10 minut.
Smacznego:)
Komentarze