Quesadilla z farszem meksykańskim

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Placki tortilli zapiekane z różnymi dodatkami i serem czyli Quesadilla. Farsz meksykański z kurczakiem, warzywami i aromatycznymi przyprawami. Prosto i przepysznie.
Jeżeli zrobicie raz to już na stałe zagości na waszych stołach.

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 placki tortilli
    250 gramów fileta z kurczaka
    150 gramów papryki w różnych kolorach
    1 mała cebula może być czerwona
    pół puszki czerwonej fasoli
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    Opcjonalnie garść kukurydzy konserwowej
    ok. 200 gramów startego na tarce żółtego sera
    1 łyżeczka kminu rzymskiego,ząbek czosnku szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, sól.( zamiast można użyć gotową mieszankę przyprawy do dań meksykańskich)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Quesadilla z farszem meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę paprykę i kurczaka kroimy w nie dużą kostkę.
    Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju dodać cebulę i pokrojony czosnek chwilę smażymy.
    Następnie dodać kurczaka i przyprawy smażymy krótką chwilkę i dodajemy pokrojone warzywa dalej smażymy mieszając co jakiś czas.
  • 2. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy odsączoną fasolę opcjonalnie kukurydzę i przecier pomidorowy wlać pół szklanki wody i całość dusimy do momentu aż płyn odparuje, mieszamy co jakiś czas.
  • 3. Na blacie rozłożyć dwa placki tortilli posypać na każdym placku żółty ser, farsz podzielić na dwie części i rozłożyć na każdym placku.
    Ponownie posypać żółtym serem i przykryć pozostałymi dwoma plackami, lekko dociskamy.
  • 4. Przed składaniem tortilli (aby za bardzo nie rozmiękła) nagrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
    Złożone tortille wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 8-10 minut. Piekłam na 3 poziomie od dołu.
    Można podawać z różnymi dipami.

Porady

Można również danie przygotować na patelni; Lekko rozgrzaną patelnie posmarować tłuszczem i włożyć przygotowaną quesadillę, smażymy chwilę aż placek się nieco przypiecze następnie obracamy na drugą stronę najlepiej to zrobić kładąc duży talerz na patelnię obracając do góry nogami tak aby tortilla zsunęła się na talerz. zsuwamy ponownie na patelnię i dopiekamy jeszcze chwilę. Możemy też ułożyć jeden placek bezpośrednio na rozgrzanej patelni, posypać serem, ułożyć farsz, znów posypać serem przykryć drugim plackiem i postępować jak wyżej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Farsz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować