Quesadilla z farszem meksykańskim

  • wyświetlono: 210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Placki tortilli zapiekane z różnymi dodatkami i serem czyli Quesadilla. Farsz meksykański z kurczakiem, warzywami i aromatycznymi przyprawami. Prosto i przepysznie. Jeżeli zrobicie raz to już na stałe zagości na waszych stołach.

34755375_2105387506170639_248118336544571392_n
  • 2 porcje
  • 45min

Składniki

4 placki tortilli
250 gramów fileta z kurczaka
150 gramów papryki w różnych kolorach
1 mała cebula może być czerwona
pół puszki czerwonej fasoli
1 łyżka przecieru pomidorowego
Opcjonalnie garść kukurydzy konserwowej
ok. 200 gramów startego na tarce żółtego sera
1 łyżeczka kminu rzymskiego,ząbek czosnku szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, sól.( zamiast można użyć gotową mieszankę przyprawy do dań meksykańskich)

Sposób przygotowania przepisu:

Quesadilla z farszem meksykańskim

  • 1. Cebulę paprykę i kurczaka kroimy w nie dużą kostkę.
    Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju dodać cebulę i pokrojony czosnek chwilę smażymy.
    Następnie dodać kurczaka i przyprawy smażymy krótką chwilkę i dodajemy pokrojone warzywa dalej smażymy mieszając co jakiś czas.
  • 2. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy odsączoną fasolę opcjonalnie kukurydzę i przecier pomidorowy wlać pół szklanki wody i całość dusimy do momentu aż płyn odparuje, mieszamy co jakiś czas.
  • 3. Na blacie rozłożyć dwa placki tortilli posypać na każdym placku żółty ser, farsz podzielić na dwie części i rozłożyć na każdym placku.
    Ponownie posypać żółtym serem i przykryć pozostałymi dwoma plackami, lekko dociskamy.
  • 4. Przed składaniem tortilli (aby za bardzo nie rozmiękła) nagrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
    Złożone tortille wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 8-10 minut. Piekłam na 3 poziomie od dołu.
    Można podawać z różnymi dipami.

Porady

Można również danie przygotować na patelni;
Lekko rozgrzaną patelnie posmarować tłuszczem i włożyć przygotowaną quesadillę, smażymy chwilę aż placek się nieco przypiecze następnie obracamy na drugą stronę najlepiej to zrobić kładąc duży talerz na patelnię obracając do góry nogami tak aby tortilla zsunęła się na talerz. zsuwamy ponownie na patelnię i dopiekamy jeszcze chwilę.
Możemy też ułożyć jeden placek bezpośrednio na rozgrzanej patelni, posypać serem, ułożyć farsz, znów posypać serem przykryć drugim plackiem i postępować jak wyżej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TortillaquesadillaFarsz meksykańskiplacki tortilli

Komentarze

Podobne przepisy

Quesadilla z czerwoną fasolą i jalapeno

Dodane przez: zielonakuchniablog

Quesadilla z czerwoną fasolą i jalapeno

Quesadilla to danie meksykańskie....

Meksykańskie pęczotto z indykiem

Dodane przez: Cukiereczek

Meksykańskie pęczotto z indykiem

Sycący i rozgrzewający obiad z...

Quesadilla

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Quesadilla z nuggetsami rybnymi

Chrupiąca Quesadilla z sosem tatarskim...

Filet z meksykańską kieszonką

Dodane przez: beniawojt

Filet z meksykańską kieszonką

Soczyste kieszonki z piersi kurczaka,niezwykły...

Meksykańskie burrito z wołowiną

Dodane przez: monika016

Meksykańskie burrito z wołowiną

Burrito można przygotować na wiele...

Potrawka meksykańska z kurczaka

Dodane przez: MałaMi

Potrawka "meksykańska" z kurczaka

Pyszna potrawka, którą lubię robić...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE