Naleśniki św. Walentego

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, słodkie i pachnące wiśniami naleśniki dla zakochanych i nie tylko. Wspaniały i błyskawiczny deser.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe :
    - woda lekko gazowana lub mineralna : 0,5 szklanki
    - mleko 3,2 % : 0,5 szklanki
    - maka pszenna : 220 g
    - roztopione ( wystudzone masło ) : 4 łyżki
    - jajko ( duże) : 1 sztuka
    -sól : 0,5 łyżeczki
    - aromat waniliowy do ciast : 1 łyżeczka

    farsz:
    -twaróg w kostce tłusty : 200 g
    -śmietana 30% : 50-60 ml
    -miód : 1-2 łyżki
    - mrożone wiśnie bez pestek ( rozmrożone na sicie) : 300-400 g

    dodatkowo:
    - olej do smażenia ( rzepakowy) : 4-5 łyżek
    - cukier puder do posypania ( opcjonalnie) : 1- 2 łyżeczki
    - miód płynny lub syrop daktylowy do polania : 2-4 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki św. walentego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na gładkie ciasto.
  • 2. Rozmrożone wiśnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku.
  • 3. Twaróg wymieszać ze śmietaną i miodem.
  • 4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Smażyć cienkie naleśniki.
  • 5. Na każdym naleśniku rozsmarować porcję masy twarogowej. Na połowie powierzchni naleśnika wyłożyć wiśnie. Naleśniki zwijać w ruloniki. Oprószyć lekko cukrem pudrem, polać miodem lub syropem daktylowym.Udekorować.

Porady

Naleśniki dekoruję koktajlowymi wisienkami z zalewy. Chcąc zmniejszyć kaloryczność dania należy zrezygnować z posypywania naleśników cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować