NALEŚNIKI pszenno - ryżowo - kukurydziane

4.99 (160 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Najlepszy przepis na naleśniki, wychodzą pyszne i bardzo elastyczne. Idealnie nadają się na krokiety.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    2 szklanki wody gazowanej
    1 duże jajko lub 2 małe
    szczypta soli
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ryżowej
    1 szklanka mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki pszenno - ryżowo - kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. Odstawić na minimum pół godziny i smażymy naleśniki.
    ( jeśli wyda Wam się że ciasto wyszło za gęste można dodać trochę wody lub mleka do jego rozrzedzenia ). Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.

Porady

składniki najlepiej jakby były o temperaturze pokojowej, a gotowe ciasto odstawić na min, pół godz zanim będziemy smażyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować