Naleśniki na maślance na 3 sposoby

4.51 (196 ocen)

  • 45 min

Smaczne, aromatyczne, syte naleśniki dla dzieci i nie tylko.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    1/2 l naturalnej maślanki
    3 szklanki mąki pszennej, typ 500
    3 jajka
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki stopionego masła lub oleju
    szczypta soli

    Ponadto:
    dżem
    cukier kryształ
    cukier puder i serek Mascarpone

Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy Naleśniki

Naleśniki na maślance na 3 sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki sypkie na naleśniki 1. Do garnka wsypujemy składniki sypkie. Wbijamy jajka.
  • składniki na naleśniki 2. Następnie wlewamy maślankę, olej lub masło.
  • miksowanie ciasta naleśnikowego 3. Całość mieszamy mikserem na gładką masę.
  • smażenie naleśników 4. Ciasto odstawiamy na 1/2 godz.
    Następnie smażymy naleśniki na patelni z obu stron na złoty kolor.
  • naleśniki posypane cukrem 5. Podajemy na różne sposoby.
    Gorące naleśniki posypujemy w środku- cukrem kryształem. Zwijamy w rulonik.
  • naleśniki z dżemem 6. Smarujemy naleśniki dżemem.
  • naleśniki z serkiem Mascarpone 7. Możemy posmarować naleśniki serkiem Mascarpone i po wierzchu, po zwinięciu w rulonik, posypać pudrem z wanilią.
  • naleśnik na maślance 8. Smacznego :)

Porady

Z tej porcji wychodzi ok. 12- 13 szt grubszych naleśników. Wszystkie składniki sypkie- przesiewamy. Pozostałe wyjmujemy wcześniej z lodówki. Ciasto na naleśniki jest gęste. Dżem najlepszy kwaskowy, np z czarnej porzeczki, wiśni. Można dać zamiast dżemu- miękkie owoce sezonowe np: maliny, jagody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Maślanka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować