Kukurydziane naleśniki z nadzieniem z mozzarelli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników pszennych. Placki sa aromatyczne i pozwalają się rollować. Nadzienie z mozzarelli i bazyli to strzał w dziesiątkę. Zapraszam na te oszczędne i szybkie danie.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
    1,5 szkl. mleka krowiego lub roślinnego
    1 jajko
    Kilka listków świeżej bazylii lub szczypta suszonej
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Kukurydziane naleśniki z nadzieniem z mozzarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na naleśniki kukurydziane 1. Wszystkie składniki (poza bazylią i serem) należy razem połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Na mocno rozgrzaną patelnie teflonową wlać porcje ciasta, tak aby powstał cienki naleśnik. W związku z wysoką temperaturą na naleśniku będą powstawać kratery ;-)
  • 3. Naleśniki odwracać na drugą stronę, gdy jego brzegi będą odstawać od patelni. Drugą stronę smażyć tylko chwilę.
  • 4. Przed wlaniem ciasta na patelnię, należy je zamieszać, ponieważ szybko się rozwarstwia - mąka kukurydziana już tak ma ;-)
  • 5. Na jeszcze ciepłe naleśniki włożyć mozzarelle i bazylie. Można je wówczas zrolować, złożyć na pół lub w kopertę. Tak przygotowane naleśniki można jeszcze odrobinę podgrzać lub od razu zjeść.

Porady

Naleśniki można wzbogacić keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować