mój ślubny mięsożerca orzekł, że lepsze od mięsa takie placki na letni obiad = placki kalafiorowe są najsmaczniejsze z mizerią zamiast dania mięsnego..........SMACZNEGO!!!
Najsmaczniejsze placki kalafiorowe z mizerią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z kalafiorów odciąć głąby i dobrze opłukać, gotować w nie osolonej wodzie na pół twardo, kalafiory wyjąć z wody na durszlak aby dobrze odciekła woda, cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przepuścić przez praskę, cebule na 5 łyżkach oleju rzepakowego podsmażyć posypane łyżeczką cukru na złocisto, na koniec dodać wyciśnięty czosnek, wystudzić
2.kalafiory włożyć do większej miski i tłuczkiem do ziemniaków pognieść (lubimy w plackach czuć kalafior, można blenderem na papkę rozdrobnić) dwa kalafiory
3.do kalafiora dodać jajko, wystudzoną cebulę z czosnkiem, przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz, kucharka, tartą bułkę, mąkę, posiekany koperek
4.najlepiej ręką wszystkie składniki połączyć dokładnie
5.na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć nie duże placki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać wszystko z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, jogurtem i koperkiem, podawać z plackami kalafiorowymi
Komentarze