Przepis znalazłam w internecie, zachwycił całą moją rodzinę i znajomych. Ciasto jest lekko wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach.. Wygląda niepozornie, ale zaskakuje już przy pierwszym kęsie :)
60 min
Składniki:
* 125 g miękkiego masła
* 145 g cukru
* 2 duże jaja
* 185 g mąki
* 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 250 ml wody
* 250 g suszonych śliwek
* 3 łyżki dżemu pomarańczowego (nie koniecznie)
* 170 g gorzkiej czekolady
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
* 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
* 1 łyżka masła
* kilka włoskich orzechów do dekoracji (lub np płatki migdałów)
Najpyszniejszy czekoladowiec z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i podgotować w garnuszku około 5 minut. Dodać 1 łyżeczkę sody, zamieszać i odstawić do ostygnięcia.
2.Czekoladę z masłem rozpuścić w garnuszku dodając łyżkę wody, zeby się nie przypaliło. Cały czas mieszać. Przestudzić. (Można też rozpuścić w mikrofalówce.)
3.Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z pozostałą sodą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo do jajek dodawać mąkę, na koniec dodać zalewę ze śliwek. Wymieszać i dodać rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
4.Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 stopni około 45 minut- sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone.
5.Upieczone i przestudzone ciasto polać polewą czekoladową z 1 łyżki masła i 1 roztopionej tabliczki czekolady(mlecznej lub gorzkiej) i posypać rozdrobnionymi orzechami.
Komentarze