Czekoladowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. dodać do ubitych jajek. Na koniec dodać kakao oraz olej. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto podzielić na dwie części.
2.Jajka ubić z cukrem, dodać budyń, wymieszać i dodać mleko. Roztrzepać. Ugotować na wolnym ogniu. Lekko ostudzić.
4.Czekoladę pokruszyć i dodać masło oraz 2 łyżki mleka. Całość rozpuścić ale nie gotować.
5.Każdą śliwkę pokroić na 3 części.
6.Na pierwszy placek rozsmarować połowę masy budyniowej, posypać połowę śliwek.
7.Polać połową masy czekoladowej. Przykryć drugą połową masy, następnie pozostałe śliwki i masa czekoladowa. Wierz udekorować można płatkami migdałowymi.
Porady
Biszkopt można nasączyć herbatą z cukrem i odrobiną alkoholu.
Komentarze