Ciasto bananowe z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany pokroić na mniejsze części i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Mokre składniki: mleko,olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę i połączyć z masą bananową. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać do masy bananowej i wymieszać krótko łyżką (mogą pozostać grudki). Na samym końcu dodać pokrojone na mniejsze części suszone śliwki( kilka zostawić do dekoracji) i zamieszać. Ciasto przelać do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 60 minut i odstawić do wystygnięcia.
2.Śmietanę podgrzać ( nie wolno jej zagotować), zdjąć z ognia i dodać połamaną w kostkę czekoladę. Mieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i odstawić do lekkiego wystygnięcia. Posypać posiekanymi śliwkami.
Komentarze