Delikatny torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Torcik rozpływa się w ustach, a w połączeniu z truskawkami sprawia, że trudno jest się od niego oderwać :)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 5 łyżek mąki pszennej
    * 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    * 4 duże jaja
    * 1/2 szklanki cukru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    * 1 łyżka kakao
    * szczypta soli

    Krem:
    * 1/2 litra śmietanki 30%
    * 3 gorzkie czekolady

    Dodatkowo:
    * roztwór mocnej herbaty do nasączenia biszkoptu
    * dowolna dekoracja (truskawki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Delikatny torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli i cukru. Następnie ostrożnie dodawać żółtka i pozostałe składniki. Dodawać stopniowo, cały czas delikatnie mieszając aż do utworzenia się jednolitej masy.
  • 2. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. U mnie blacha ze średnicą 28 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, ok 20 minut.
  • 3. Przygotowanie kremu.
    Śmietankę zagotować i wyłączyć gaz. Dodać pokruszone na mniejsze kawałki wszystkie czekolady i mieszać aż się rozpuszczą. Ostudzić. Następnie ubić mikserem, aż masa powiększy swoją objętość.
  • 4. Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić w zależności od wysokości na 3 - 4 placki. Każdy placek delikatnie nasączyć mocną herbatą. Placki przekładać kremem. Górę tortu udekorować w zależności od upodobań. Jednak szczególnie polecam truskawki, ponieważ w połączeniu z tortem idealnie smakują.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować