Delikatny torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli i cukru. Następnie ostrożnie dodawać żółtka i pozostałe składniki. Dodawać stopniowo, cały czas delikatnie mieszając aż do utworzenia się jednolitej masy.
2.Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. U mnie blacha ze średnicą 28 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, ok 20 minut.
3.Przygotowanie kremu.
Śmietankę zagotować i wyłączyć gaz. Dodać pokruszone na mniejsze kawałki wszystkie czekolady i mieszać aż się rozpuszczą. Ostudzić. Następnie ubić mikserem, aż masa powiększy swoją objętość.
4.Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić w zależności od wysokości na 3 - 4 placki. Każdy placek delikatnie nasączyć mocną herbatą. Placki przekładać kremem. Górę tortu udekorować w zależności od upodobań. Jednak szczególnie polecam truskawki, ponieważ w połączeniu z tortem idealnie smakują.
Komentarze