Czekoladowe ciasto na maślance a'la Murzynek z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych - jest pyszne i nie można mu się oprzeć. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę wykona piekarnik
Najprostsze ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Do drugiej miski rozbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Na wierzchu ciasta układamy truskawki, jedna obok, drugiej. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 min. Studzimy.
Komentarze