Najlepszy domowy chleb

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepszy domowy chleb jaki jadłam ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki podane na jedną dużą formę (keksówkę)

    0,8 kg mąki pszennej
    3 do 4 łyżek stołowych płatków owsianych
    2 łyżki otrąb pszennych
    2 łyżki otrąb owsianych
    1 garść pestek z dyni
    1 garść ziaren słonecznika
    1 garść ziaren sezamu
    1 garść siemie lniane
    1 płaska łyżka stołowa soli
    1 szczypta cukru
    1 szczypta czosnku granulowanego
    50 gram drożdży
    0,75 l ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Najlepszy domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki suche dokładnie wymieszać w naczyniu.
    Drożdże rozpuścić 0,5 l ciepłej wody następnie dodać do poprzednio wymieszanych składników , pozostałą część ciepłej wody 0,2 l dolewamy do miski
    Całość dokładnie wymieszać.
    Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • środek 2. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
    Przygotować formę smarując ją masłem i wysypując płatkami owsianymi, następnie uformować ciasto w formie i odstawić na kolejne 20 minut.
    Chleb wypiekamy w temperaturze 180 – 200 stopni około 80 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować