Zielone jabłuszko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szybkie i proste ciasto do którego wykorzystałam marmoladę że słoika polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa

    - marmolada jabłkowa: 300 mililitrów

    - żelatyna 5 łyżeczek

    - gorąca woda nie całe pół szklanki

    Galaretki

    2 zielone galaretki ( agrestowe )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Blachę o wymiarach ok 36x20 wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier dalej ubijając. Dodajemy stopniowo żółtka i nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem, wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30 minut
  • 2. Mormoladę przełożyć do garnka . Żelatyną rozpuszczamy w ciepłej wodzie odstawiamy do ostudzania . Następnie wlewamy pomału do jabłek energicznie mieszając łyżką lub mikserem . masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki .
  • 3. Dwie galaretki zielone ( agrestowe) rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na stęzenia chłodnymi zalewamy ciasto wkładamy ponownie do lodówki .Dwie galaretki zielone ( agrestowe) rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na stęzenia chłodnymi zalewamy ciasto wkładamy ponownie do lodówki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (169 ocen)

Zielone jabłuszko

To może cię zainteresować