Idealna gdy nie mamy pomysłu na obiad, robi sie ja łatwo i z prostych składników. Jest pyszna. Wszytskim szczególnie smakuje przypieczone i chrupiace ciasto na górze a także warzywne wnetrze.
30 min
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g twarogu
8 łyżek mleka
8 łyżek oleju
szczypta soli
Nadzienie:
1 duża cebula
3 pomidory
1 papryka
200 g cukini
kalafior
brokuły
fasolka szparagowa
lub
mieszanka warzyw mrożonych
przyprawy:sól, pieprz, oregano,zioła prowansalskie, ostra papryka,
Najlepsza tarta warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników wyrabiamy ciasto, wykładamy połowe jego na forme, wkładamy na 10 minut do lodówki, nastepnie podpiekamy 15 minut w temperaturze 160 stopni.
2.Na patelni podsmażamy cebule,dodajemy pomidory, papryke, nastepnie cukinie. Potem dodajemy warzywa, podlewamy odrobina wody lub bulionu i dusimy pod pokrywka około 15 minut, nastepnie przyprawiamy.
3.W garnku roztapiamy masło, nastepnie dodajemy maka i chwile podsmazamy na małym ogniu. Nastepnie dodajemy po odrobinie mleka bardzo energicznie mieszajac aby nie powstały grudki, gdy dodamy cale mleko czekamy az sie zagotuje, zmniejszamy ogien, gotujemy około 5 minut i przyprawiamy.
4.Na podpieczony spód wykładamy troche sosu i rozsmarowujemy go, nastepnie wykładamy mieszanke warzywna która polewamy reszta sosu. Przykrywamy druga połowa ciasta, nakłówamy widelcem i pieczemy 15 minut w 160 stopniach i 10 minut w 190.
Komentarze