Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania

4 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła, użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka: NAJLEPSZA BABKA GOTOWANA i bez formy do gotowania.Polecam!.......SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 6 sztuk "M",
    cukier 3/4 szklanki,
    aromat migdałowy 4 krople,
    mąka tortowa 1,5 szklanki,
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    mąka ziemniaczana 2 łyżki,
    śmietana 18% gęsta 2 łyżki,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    kakao 2 łyżki

    cukier puder 1 szklanka,
    woda gorąca 2-3 łyżki,
    sok z cytryny 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Zobacz również:

Babki

Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 1. Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i wlać 4 krople aromatu migdałowego, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.

    Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki.
  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 2. Forma karbowana bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta.
  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 3. Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto.
  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 4. Owinąć z 3 razy naokoło formę folią spożywczą, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta, aby się nie zapadała w ciasto.
  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 5. Do garnka 6 litrowego włożyć owiniętą formę, wlać wody tyle, aby forma nie pływała tylko stała.
  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 6. Zamiast pokrywką, która skacze, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut.

    Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy i garnek zdjęłam z ognia.
  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 7. Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą.
  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 8. Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę.
  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 9. W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny.
  • Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania 10. Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka tortowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować