Nadziewane krokiety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ugotowane ziemniaki mielimy.Dodajemy mąkę,jajko i przyprawy.Wszystko razem mieszamy.
2.Farsz:
Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy.Kiedy cebulka zaczyna się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki.Mieszamy i smażymy około 2 minuty.Po tym czasie dodajemy mięso i pokrojoną drobno paprykę.Mieszamy i smażymy do momenty,aż mięso nie będzie surowe,a nadmiar płynu odparuje.Wszystko doprawiamy do smaku.Tak naprawdę przyprawić możemy według własnych upodobań.
3.Nabieramy w dłonie sporą ilość masy ziemniaczanej,robimy płaski placek.Dobrze mieć wtedy ręce zmoczone wodą.Masę dobrze wtedy się formuje i nie przywiera do rąk.Na środek nakładamy dużą łyżkę farszu.Sklejamy brzegi i formujemy podłużne krokiety.Obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na złoty kolor.
Komentarze