nadzewane papryk pod pelerynkąi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to mój pierwszy przepis, który sama wymyśliłam i jednoczesnie jest motywacją do dalszych kombinacji w kuchni...

  • 60 min

Składniki:

  • 1) 6 sztuk papryki czerwonej
    2) 1kg mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe)
    3) 2 sztuki serka topionego np. hohland
    4) 0,5 kg pieczarek
    5) cebula
    6) 0,3 kg sera zółtego
    7) sól, pieprz, ziola prowansalskie
    8) olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadzewane papryk pod pelerynkąi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryk odcinamy gorną część, wyjmujemy środek.
    Farsz: pokroić w cienkie plasterki pieczarki, obgotować i przyprawic solą i pieprzem. Mięso mielone rowniez przyprawic solą i pieprzem a następnie przysmazyć na oleju. Cebulę pokroic w malą kostkę i równiez usmazyć na zloty kolor. Pieczarki, mięso mielone i cebulę włozyc do jednego naczynia, dodać serki topione i wymieszac aby powstal kleisty farsz.
    Napełnic papryki farszem.
    Marynata: Wsypać do malego pojemnika pół paczki zioł prowansalskich, dodać do nich troszkę olejuj i wymieszać.
    Nafaszerowane wcześniej papryki obtoczyć w marynacie, ulozyć je w naczyniu żaroodpornym i przykryc folia aluminiową. Nie przykrywać naczynia gorną częścią.
    Piec w piekarniku w temp 200 st C około 15 minut, potem zdjac folie i piec przez jeszcze ok 10-15 min. Na końcu posypac startym serem zółtym na wierzch papryk i poczekac aż sie stopi.

Porady

Zamiast obtaczać papryki w marynacie, mozna dodać ziola do farszu. Jest rownie dobre i ma mniej kcal:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować