Nadzewane papryk pod pelerynkąi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryk odcinamy gorną część, wyjmujemy środek.
Farsz: pokroić w cienkie plasterki pieczarki, obgotować i przyprawic solą i pieprzem. Mięso mielone rowniez przyprawic solą i pieprzem a następnie przysmazyć na oleju. Cebulę pokroic w malą kostkę i równiez usmazyć na zloty kolor. Pieczarki, mięso mielone i cebulę włozyc do jednego naczynia, dodać serki topione i wymieszac aby powstal kleisty farsz.
Napełnic papryki farszem.
Marynata: Wsypać do malego pojemnika pół paczki zioł prowansalskich, dodać do nich troszkę olejuj i wymieszać.
Nafaszerowane wcześniej papryki obtoczyć w marynacie, ulozyć je w naczyniu żaroodpornym i przykryc folia aluminiową. Nie przykrywać naczynia gorną częścią.
Piec w piekarniku w temp 200 st C około 15 minut, potem zdjac folie i piec przez jeszcze ok 10-15 min. Na końcu posypac startym serem zółtym na wierzch papryk i poczekac aż sie stopi.
Porady
Zamiast obtaczać papryki w marynacie, mozna dodać ziola do farszu. Jest rownie dobre i ma mniej kcal:)
Komentarze