Na szybko pyszny, prosty bigos

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przyszła ochota na coś kwaśnego i sytego, więc zrobiłam bigos, bardzo szybki, prosty i wyjątkowo smaczny i sycący. Kapusta gotowana w szybkowarze i dodana do usmażonej wędliny i jest bigos gotowy............SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta kiszona 1,5 kg,
    woda 3 szklanki,
    kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki,
    ziele angielskie 4 sztuki,
    liście laurowe 2 sztuki,
    cząber 5 sztuk

    smalec 1/4 kostki,
    kiełbasa toruńska 3 sztuki,
    boczek wędzony ze skórą 25 dag,
    cebula 1 sztuka,
    ząbki czosnku 4 sztuki,
    pieczarki 8 sztuk średnie,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    papryka ostra 1/2 łyżeczki,
    cukier 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Na szybko pyszny, prosty bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na szybko pyszny, prosty bigos 1. Kapustę kiszoną nie za mocno kwaśną, (przepłukałam raz zimną wodą) włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kostkę rosołową i skórę z boczku wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut.
  • Na szybko pyszny, prosty bigos 2. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając.
  • Na szybko pyszny, prosty bigos 3. Do kiełbasy dodać ugotowaną kiszoną kapustę, do smaku dodać cukier, paprykę ostrą, pieprz mielony, gotować z 15 minut na średnim ogniu bez przykrycia, co jakiś czas zamieszać, najlepiej smakuje gdy z godzinę postoi i nabierze smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować