Surówka z kapusty na chińską nutę

4.49 (191 ocen)

Bardzo lubię surówkę z kapusty, którą podają ,,u Chińczyka'', więc zrobiłam podobną:-) Surówka ma słodko-kwaśny smak i znakomicie komponuje się z potrawami kuchni chińskiej - np. z sajgonkami. Polecam.

Składniki:

  • 1/2 średniej główki kapusty białej
    1 duża marchewka
    1 średnia cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1/4 szkl. oleju
    1/3 szkl cukru
    1/3 szkl octu
    1-1,5 płaskiej łyżeczki soli
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z kapusty na chińską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, wymieszać.
  • 2. Do drugiego garnka wlać olej i ocet, dodać cukier, sól, szczyptę pieprzu. Zagotować.
  • 3. Warzywa zalać gorącą zalewą, wymieszać i odstawić na minimum 4-5 godzin, aby ,,przeszły'' zalewą.

Porady

Surówka najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Kapusta Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować