Musztardowo - jabłkowa wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, osuszyć, usunąć błonki, żyłki i ewenrualnie żółć. Cebulę posiekać, jabłko (ze skórką) pokroić w kostkę - smażyć na oleju 5 min, cały czas mieszając. Następnie dołożyć wątróbkę i smażyć kolejne 5 min. Często mieszać, by wątróbka nie przywarła do dna garnka.
2.Całość posypać majerankiem, papryką i pieprzem - zalać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem 15 min.
3.Po tym czasie dodać musztardę i śmietanę. Wymieszać.
4.Z mąki i pozostałej wody (1/2 szklanki) zrobić zawiesinę - wlać do wątróbki. Cały czas mieszając, zagotować. Całość gotować jeszcze chwilę pod przykryciem. Doprawić przyprawą uniwersalną lub solą.
Podawać do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem - jako dodatek do obiadu lub na ciepłą kolację.
Komentarze