Musztardowo - jabłkowa wątróbka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Połączenie dwóch przepisów - wątróbka w sosie musztardowym oraz wątróbka z jabłkiem. Efekt - wyjątkowo smakowity.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
    1 czerwona cebula (70 g)
    1 jabłko bez gniazd nasiennych (80 g)
    3 - 4 łyżki oleju
    6 łyżeczek musztardy stołowej
    4 łyżeczki śmietany 16%
    2 łyżeczki mąki pszennej
    1 szklanka wody
    1 łyżka majeranku suszonego
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Wątróbka Sosy

Musztardowo - jabłkowa wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Musztardowo - jabłkowa wątróbka 1. Wątróbkę umyć, osuszyć, usunąć błonki, żyłki i ewenrualnie żółć. Cebulę posiekać, jabłko (ze skórką) pokroić w kostkę - smażyć na oleju 5 min, cały czas mieszając. Następnie dołożyć wątróbkę i smażyć kolejne 5 min. Często mieszać, by wątróbka nie przywarła do dna garnka.
  • Musztardowo - jabłkowa wątróbka 2. Całość posypać majerankiem, papryką i pieprzem - zalać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem 15 min.
  • Musztardowo - jabłkowa wątróbka 3. Po tym czasie dodać musztardę i śmietanę. Wymieszać.
  • Musztardowo - jabłkowa wątróbka 4. Z mąki i pozostałej wody (1/2 szklanki) zrobić zawiesinę - wlać do wątróbki. Cały czas mieszając, zagotować. Całość gotować jeszcze chwilę pod przykryciem. Doprawić przyprawą uniwersalną lub solą.
    Podawać do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem - jako dodatek do obiadu lub na ciepłą kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować