Murzynek z jabłkami

4.99 (155 ocen)

  • 30 min

Mamy sezon na jabłuszka, więc trzeba go w pełni wykorzystać. A to ciasto rozpływa się w ustach.To stary i sprawdzony przepis mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
    2 szklanki mąki
    2-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1rozpuszczona margaryna Palma z Murzynkiem
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    4 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Murzynek z jabłkami 1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na lekko puszystą masę. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Dodać olej lub ostudzoną margarynę.
  • Murzynek z jabłkami 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać cynamon i wymieszać. Dodać do ciasta.
  • Murzynek z jabłkami 3. Formę do pieczenia (średnica 25-28cm) Wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 45-50 min.
  • Murzynek z jabłkami 4. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

Porady

1/ Dla kilkudniowego przechowywania ciasto najlepiej trzymać w lodówce lub szczelnie zamkniętym pojemniku w temp pokojowej lub ciut niższej. 2/ Ciasto po wierzchu można również posmarować ulubioną konfiturą np. porzeczkową lub jagodową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować