1.Zmiksować olej z cukrem, następnie dodać jajka. Mąkę przesiać,połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zmiksowanej masy,chwilę pomiksować ,aż do połączenia składników. Do powstałej masy dodać starta na drobnych oczkach (tych do placków ziemniaczanych) marchewkę i wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć papilotki do formy na muffinki, wypełnić je do 3/4 wysokości masą.Piec ok. 20 minut do uzyskania suchego patyczka.
Po ostudzeniu muffinki wypełnić za pomocą szprycy masą kajmakową. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni, tabliczkę czekolady rozpuścić w mikrofalówce uważając by się nie przypaliła. Pozostałe pół czekolady posiekać na drobne kawałki. Muffinki zamaczać w czekoladzie bądź rozsmarować ją na nich, posypać orzechami i czekoladą. Smacznego!
Porady
Muffinki można również posypać rodzynkami bądź pokruszonymi herbatnikami. Czekolada musi być niezastygnięta aby posypka nie odpadała.
Komentarze