chrupiacy torcik marchewkowy z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla miłośników masła orzechowego. Połączenie delikatnego kremu z chrupiącymi orzechami. Mi ten smak przypomina dzieciństwo:-)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3/4 szklanki oleju
    - 1 szklanka cukru
    - 3/4 szklanki mąki
    - 2 jajka
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia
    -pół łyżeczki sody oczyszczonej
    - dwie duże marchewki
    - 2 łyżki kakao
    Krem:
    - 500 ml śmietanki 30 %
    - 150 g solonego masła orzechowego
    - cukier (opcjonalnie)
    Do dekoracji:
    - duża paczka herbatników
    - szklanka orzeszków ziemnych
    - pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
    - 6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto marchewkowe Desery Orzeszki

Chrupiacy torcik marchewkowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiący torcik marchewkowy z masłem orzechowym 1. 1.1.Ciasto:
    Zmiksować olej z cukrem, dodać jajka. Mąkę przesiać,połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zmiksowanej masy,chwilę pomiksować ,aż do połączenia składników. Do powstałej masy dodać starta na drobnych oczkach (tych do placków ziemniaczanych) marchewkę i wymieszać.
    Ciasto wylać na wyłożona papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24 cm. Piec 30-40 min. w temperaturze 180 stopni,do t.zw. suchego patyczka.
    Ostudzić,przekroić na 3 części. Ciasto powinno wyjść ciężkie,piernikowe.
    1.2. Krem:
    Śmietanę ubić na sztywno,można dodać cukier jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta. Po ubiciu dodać masło orzechowe,wszystko wymieszać, nie za długo-tylko do połączenia składników.
    Posypka:
    Orzechy uprażyć na patelni razem z cukrem.Po przestygnięciu posiekać.
    Herbatniki połamać na drobne kawałki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce.

    Podzielić masę na 3 by starczyła na każdy placek i boki. Wyłożyć na pierwszą część ciasta, posypać orzechami, przykryć kolejnym plackiem, znów wyłożyć masę i posypać orzechami, przykryć ostatnia częścią ciasta i obłożyć tort masa z wierzchu. Oprószyć górę i boki orzechami,herbatnikami, polać rozpuszczoną czekoladą.
    Schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po zrobieniu. Jeśli ktoś lubi piernikowe smaki, można dodać do masy na ciasto łyżeczkę cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masło orzechowe Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować