Muffiny pomidorowe z serem i szynką (z soku pomidorowego)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Muffiny smakują rewelacyjnie (wręcz obłędnie) i posiadają pyszną, pomidorową nutę. Dodatkowo są miękkie i delikatne bezpośrednio po upieczeniu - jak również na drugi dzień niczym się nie różnią.

  • 30 min

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    150g mąki pszennej
    1 łyżeczka bazylii (płaska)
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/4-1/3 łyżeczki chilli w proszku
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    130 ml soku pomidorowego
    70 ml oleju
    Dodatkowo:
    100g szynki
    20g żółtego sera
    Wierzch:
    żółty ser do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Sok Szynki Ser

Muffiny pomidorowe z serem i szynką (z soku pomidorowego) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lbwnn9 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, sok oraz olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wszystko razem wmieszać do pomidorowej masy.
  • image-05if6c0 2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i obficie posypać dodatkowym, żółtym serem.
  • image-1wnjaqn 3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
    Przechowywać pod przykryciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sery Sok pomidorowy Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować