Muffinkowe babeczki wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Babeczki pachną pomarańczami, rozpływają się w ustach - idealne na Wielkanoc.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki roztopionego masła
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki otwartej skórki z pomarańczy

    Lukier królewski:
    2 białka
    2-3 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny

    Do dekoracji:
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Muffinkowe babeczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1.Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) wrzucam do miski.
    2. Do suchych składników dorzucam mokre (masło, jajka, mleko oraz skórka z pomarańczy.
    3. Wszystkie składniki mieszam łyżką.
    4. Nakładam do formy przeznaczonej do pieczenia - do 3/4 wysokości.
    5. Piekę 20-25 min na 180 stopniach.

    Lukier:
    1.Białka ucieramy (bardzo ważne) razem cukrem pudrem. Utrzeć do całkowitej gładkości.
    2.Dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę ucierać do połączenia się składników.

Porady

Ważne jest aby ciasto mieszać energicznie i niedokładnie. Gdy wymieszamy je 'niedbale', ciasto będzie bardziej pusyste i sprężyste. Napisałam 2-3 szklanki, ze względu na to, że białko może być większe bądź mniejsze. Dlatego należy ostrożnie dozować ilość cukru pudru do uzyskania pożądanej konsystencji lukru. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować