Ciasto mozaika z kokosowymi kulami i śmietanową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KULKI KOKOSOWE:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki.
CIASTO:
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku.
Dolewamy olej, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak.
Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze.
Do ciasta wkładamy kokosowe kulki, delikatnie wpychamy, pieczemy ok. 50 minut / 180C.
ŚMIETANOWA PIANA:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, miksujemy ponownie i wyciągamy na wystudzone ciasto.
Komentarze