CIASTO MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Po rozkrojeniu moim oczom ukazało się kolorowe, uroczo wyglądające ciasto.

Jak się okazało – smakowało równie obłędnie jak wyglądało!


Ps. mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( blacha 22 x 28 )

    CIASTO:

    * jajko – 6 szt
    * mąka pszenna – 2 szkl
    * masło – 250 g
    * olej roślinny – 6 łyżek
    * cukier -1,5 szkl
    * kakao – 2 łyżki
    * kisiel – 1 op
    * mak – 1 szkl
    * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

    KULKI KOKOSOWE:

    * żółtko – 1 szt
    * 3 x mielony biały ser -200 g
    * cukier puder – 3 łyżki
    * wiórki kokosowe – 10 łyżek
    * skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
    * kasza manna – 1 łyżka
    * cukier waniliowy – 1 lyżka
    * masło – 1 łyżka

    PIANA ŚMIETANOWA:

    * śmietana kremówka 36% – 200 ml
    * ser mascarpone – 200 g
    * cukier puder – 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kisiele Pianka

Ciasto mozaika z kokosowymi kulami i śmietanową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    KULKI KOKOSOWE:

    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki.

    CIASTO:

    Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku.

    Dolewamy olej, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak.

    Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze.

    Do ciasta wkładamy kokosowe kulki, delikatnie wpychamy, pieczemy ok. 50 minut / 180C.

    ŚMIETANOWA PIANA:

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, miksujemy ponownie i wyciągamy na wystudzone ciasto.

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować