Moja sałatka z pieczonym boczkiem i dressingiem z granata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotuj dressing
2. Wyjmij starannie pestki z granata
3. Odłóż dwie łyżki pestek do dekoracji sałatki
4. Wyciśnij w prasce sok z pozostałych pestek
5. Odparuj w rondelku co najmniej do połowy
6. Odparowany sok przelej do słoiczka – dolej drugie tyle objętości oliwy z oliwek
7. Dodaj musztardę, ocet balsamiczny, sól, pieprz
8. Wstrząsaj zamkniętym słoikiem do wytworzenia ze składników jednolitej emulsji
9. Przygotuj boczek:
10. Obsmaż plasterki boczku na patelni bez tłuszczu, połóż na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu
11. Na salaterce rozłóż dekoracyjnie umytą sałatę przekładając ją plastrami boczku i serem struganym specjalnym nożem – pozostaw część składników do dekoracji
12. Udekoruj sałatę dekoracyjnie pokrojonym serem i boczkiem oraz pozostawionymi pestkami granata
13. Polej dresingiem ( tuż przed podaniem )
Komentarze