Moja sałatka z pieczonym boczkiem i dressingiem z granata

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Nie lubię zieleniny, ale jest zalecana , daję więcej dodatków niż składnik główny i ...jem zielone!

  • 30 min

Składniki:

  • Opakowanie sałat – mix
    20 dag dobrej jakości, surowego,
    wędzonego boczku, cieniutko pokrojonego
    5-10 dag twardego sera ( parmezan)
    owoc granata ( średniej wielkości)
    oliwa z oliwek
    2 płaskie łyżki musztardy dijon
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing Ser

Moja sałatka z pieczonym boczkiem i dressingiem z granata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj dressing
    2. Wyjmij starannie pestki z granata
    3. Odłóż dwie łyżki pestek do dekoracji sałatki
    4. Wyciśnij w prasce sok z pozostałych pestek
    5. Odparuj w rondelku co najmniej do połowy
    6. Odparowany sok przelej do słoiczka – dolej drugie tyle objętości oliwy z oliwek
    7. Dodaj musztardę, ocet balsamiczny, sól, pieprz
    8. Wstrząsaj zamkniętym słoikiem do wytworzenia ze składników jednolitej emulsji
    9. Przygotuj boczek:
    10. Obsmaż plasterki boczku na patelni bez tłuszczu, połóż na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu
    11. Na salaterce rozłóż dekoracyjnie umytą sałatę przekładając ją plastrami boczku i serem struganym specjalnym nożem – pozostaw część składników do dekoracji
    12. Udekoruj sałatę dekoracyjnie pokrojonym serem i boczkiem oraz pozostawionymi pestkami granata
    13. Polej dresingiem ( tuż przed podaniem )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Granat Sałata Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować