młode ziemniaki 350g ( większe)
ser pleśniowy niebieski 80-90 g
rzodkiewka 3 sztuki
sardynki z puszki ok.10 sztuk
mięta liście świeże ok.3 -4 listków
rzodkiewki liście kilkanaście listków
rukola kilkanaście listków
czosnek granulowany
sól ziołowa
rozmaryn
oliwa aromatyzowana ziołowa
koper świeży
Młode ziemniaki na liściach rzodkiewki, rukoli i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duże ziemniaki dokładnie skrobiemy i płukamy.
Każdego ziemniaka kroimy w 1,5 cm. plastry.
Plasterki gotujemy na parze przez ok.10 minut i lekko osuszamy
Rozłożoną folię aluminiową polewamy oliwą i wykładamy podgotowane ziemniaczki.
Plasterki posypujemy solą, czosnkiem i rozmarynem , lekko skrapiamy oliwą.
Folię podnosimy do góry ( nie zamykamy góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Podpiekamy ok. 20-30 minut.
Kiedy ziemniaki zaczną się delikatnie podpiekać , nakładamy na nie pokrojony ser niebieski.Dalej podpiekamy ok.7-10 minut.
Rzodkiewki kroimy w ósemki , koperek płuczemy.
Spodeczki wypełniamy opłukanymi liśćmi rukoli, rzodkiewki i mięty .
Na tą zieloną kołderkę wykładamy plasterki ziemniaków , w ser wbijamy kawałeczki rzodkiewek. Nakładamy drobne piórka koperku i po dwie sardynki.
Zielone listki można spryskać oliwą ziołową.
Pyszna wiosenna przystawka, lub kolacja.Smacznego.
Komentarze