Młode ziemniaki na liściach rzodkiewki, rukoli i mięty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna zieleninka , łatwo dostępna.

  • 30 min

Składniki:

  • młode ziemniaki 350g ( większe)
    ser pleśniowy niebieski 80-90 g
    rzodkiewka 3 sztuki
    sardynki z puszki ok.10 sztuk
    mięta liście świeże ok.3 -4 listków
    rzodkiewki liście kilkanaście listków
    rukola kilkanaście listków
    czosnek granulowany
    sól ziołowa
    rozmaryn
    oliwa aromatyzowana ziołowa
    koper świeży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Młode ziemniaki na liściach rzodkiewki, rukoli i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0acu5mk 1. Duże ziemniaki dokładnie skrobiemy i płukamy.
    Każdego ziemniaka kroimy w 1,5 cm. plastry.
    Plasterki gotujemy na parze przez ok.10 minut i lekko osuszamy
    Rozłożoną folię aluminiową polewamy oliwą i wykładamy podgotowane ziemniaczki.
    Plasterki posypujemy solą, czosnkiem i rozmarynem , lekko skrapiamy oliwą.
    Folię podnosimy do góry ( nie zamykamy góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
    Podpiekamy ok. 20-30 minut.
    Kiedy ziemniaki zaczną się delikatnie podpiekać , nakładamy na nie pokrojony ser niebieski.Dalej podpiekamy ok.7-10 minut.
    Rzodkiewki kroimy w ósemki , koperek płuczemy.
    Spodeczki wypełniamy opłukanymi liśćmi rukoli, rzodkiewki i mięty .
    Na tą zieloną kołderkę wykładamy plasterki ziemniaków , w ser wbijamy kawałeczki rzodkiewek. Nakładamy drobne piórka koperku i po dwie sardynki.
    Zielone listki można spryskać oliwą ziołową.
    Pyszna wiosenna przystawka, lub kolacja.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować