Mój pierwszy taki o to torcik upiekłam go dla dwóch córeczek siostry. Tort składa się z wkładki serowej z kulkami orzechowymi oraz pysznym kremem orzechowo-kawowym przełożony dwoma kakaowymi biszkoptami.
Tort serowy - lalka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu dodać kakao i orzechy mielone. Lekko wymieszać. Wylać na formę o wymierach 38*23 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
2.Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieceznia. Białka ubić na pianę delikatnie wymieszać z pianą. Formę o wymierach takiej jak na biszkopta posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać polowę masy serowej i wyłożyć jedna obok drugiej kulki orzechowe i przykryć resztą masy serowej. Upiec sernik. Piec ok. 60 minut w 160 stopniach.
3.Kulki orzechowe: Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki.
4.Jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodać przestudzoną masę jajeczną, orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus.
5.Przełożenie:
biszkopt -połowa masy-sernik-połowa masy-biszkopt - wierzch posmarować masą.Wierzch udekorować kleksami z masy. Na środku tortu zrobić dziurę, lalce wyjąć nogi. Lalkę oblożyć folią aluminiową i włożyć delikatnie do tortu. Udekorować kleksami tworząć suknie. Udekorować perełkami i obsypać waflową posypką. Na torcie zobić napisy z czekoladowych literek i cyfr.
Komentarze