Mirabelki w lekkim syropie cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Owoce można wykorzystać do koktajlu i deserów, a syrop nadaje się jako dodatek do herbaty, wody mineralnej czy koktajlu. Natomiast całość rozcieńczona gorącą wodą w odpowiedniej ilości (do smaku) zastępuje tradycyjnie przygotowany kompot.

  • 60 min

Składniki:

  • mirabelki dowolna ilość
    cukier kryształ 1 kg
    gorąca woda 1,5 litra
    cytryny 2-3
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Mirabelki w lekkim syropie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09tdfq0 1. Mirabelki przebrać, oderwać ogonki, umyć w ciepłej wodzie i dokładnie osączyć.
    Wydrylować i napełnić słoiki aż po brzeg.

    W sporym garnku zagotować półtora litra wody, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Pozostawić na małym płomieniu, aby syrop lekko wrzał.

    W tym czasie wyszorować i sparzyć cytryny, osuszyć i cienko skroić żółtą skórkę bez białego albedo.

    Do każdego słoika włożyć po kawałku skórki, a z obranych cytryn wycisnąć sok i połączyć z syropem cukrowym.
    Gorącym syropem zalać mirabelki, od razu szczelnie zakręcić słoiki, odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu zapasteryzować przez ok. 10-12 minut.

Porady

Do drylowania mirabelek najlepiej użyć ręcznej drylownicy przeznaczonej do oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować