500 ml śmietana 30%
2-3 łyżki cukru lub więcej jak lubimy słodkie
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
do posypania wiórki kokosowe,albo płatki czekoladowe
Miodownik gosi z kawową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
> > > Do miski dajemy miękką margarynę,mąkę,cukier ,miód
,wbijamy jajka.Sodę mieszamy w śmietanie i wlewamy do miski wyrabiamy
ciasto .Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao
wyrabiamy.Ciasto wykładamy na blaszkę 25-40 wyłożoną papierem do
pieczenia .Każde ciasto pieczemy oddzielnie 175 st około 10-15 minut.
> > >
> > > . Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku
studzimy.
> > > Żelatynę moczymy w zimnej wodzie jak napęcznieje
zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy .Wody za każdym
razem lejemy mało
> > > . Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pod koniec
ubijania wlewamy żelatynę i kawę mieszamy .Śmietanę wylewamy na
płytę miodową trochę zostawiamy na górę dajemy drugą płytą.Górę
ciasta smarujemy pozostałą śmietaną górę posypujemy wiórkami
orzeszkami albo tym co mamy w domu Ciasto przed podaniem wycinałam
foremką co naprawdę wyglądało bardzo efektownie. ,a ze człowiek je
najpierw oczami to smakowało jeszcze lepie tak podane.
POLECAM!!!!
Komentarze