Miodownik Gosi z kawową śmietanką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubimy miodownik na święta z bakaliami .Ale postanowiłam zrobić z śmietaną kawową był to strzał w dziesiątkę ciasto smakuje naprawdę wybornie.

  • 30 min

Składniki:



  • Ciasto miodowe
    30 dkg mąki
    15 dkg cukru
    2 jajka
    15 dkg margaryny
    2 łyżki miodu

    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka kakao

    dodatkowo


    500 ml śmietana 30%
    2-3 łyżki cukru lub więcej jak lubimy słodkie
    2 łyżeczki żelatyny
    2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
    do posypania wiórki kokosowe,albo płatki czekoladowe


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik gosi z kawową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    > > > Do miski dajemy miękką margarynę,mąkę,cukier ,miód
    ,wbijamy jajka.Sodę mieszamy w śmietanie i wlewamy do miski wyrabiamy
    ciasto .Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao
    wyrabiamy.Ciasto wykładamy na blaszkę 25-40 wyłożoną papierem do
    pieczenia .Każde ciasto pieczemy oddzielnie 175 st około 10-15 minut.
    > > >
    > > > . Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku
    studzimy.
    > > > Żelatynę moczymy w zimnej wodzie jak napęcznieje
    zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy .Wody za każdym
    razem lejemy mało
    > > > . Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pod koniec
    ubijania wlewamy żelatynę i kawę mieszamy .Śmietanę wylewamy na
    płytę miodową trochę zostawiamy na górę dajemy drugą płytą.Górę
    ciasta smarujemy pozostałą śmietaną górę posypujemy wiórkami
    orzeszkami albo tym co mamy w domu Ciasto przed podaniem wycinałam
    foremką co naprawdę wyglądało bardzo efektownie. ,a ze człowiek je
    najpierw oczami to smakowało jeszcze lepie tak podane.
    POLECAM!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować