Ciasto miodowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut. Z drugą postąpić podobnie. Obie wystudzić.
2.KREM:
400ml mleka zagotować, w pozostałych 100ml rozmieszać mąkę ziemniaczaną, budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Gotowy przykryć folią spożywczą, wystudzić.
Masło ubić na jasną, puszystą masę (spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części.
3.SKŁADANIE CIASTA:
Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich rozsmarować pozostały krem, przykryć drugim plackiem. Polać rozpuszczoną mieszanką czekolad.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiękną od kremu.
Komentarze